24 Ocak 2019 Perşembe

Anadolu'da Yöresel Mutfak Kültürü

Uzun bir aradan sonra tekrar sizlerleyim. Bugün sizlere Anadolu'daki yöresel mutfak kültürünü çıktığım geziler üzerinden ve gittiğim bir restoran üzerinden anlatacağım.

Misal Karadeniz Mufağı. Karadeniz'e gittiğiniz zaman Akçaabat Köftesi, Terme ve Bafra Pidesi, Mıhlama, Laz Böreği gibi lezzetlerle karşılaşabiliyorsunuz. Karadeniz turuna gitmiş olanlar bu lezzetleri tatmıştır diye düşünüyorum. Ama hâla gitmemiş olanlar için bu tura çıkmalarını kesinlikle tavsiye ediyorum. Oraya gittiğiniz zaman hem yöresel lezzetleri tadına bakabileceksiniz hem de bol temiz havayı vücudunuza çekme imkanı elde edeceksiniz.

Ben Ağustos'ta ailemle beraber çıktığım Karadeniz gezisinden bir örnekle başlamak istiyorum. Karadeniz turuna çıktığımda o yörenin tatlarını hep merak etmişimdir. En çok yemek istediğim yemekse Trabzon'un meşhur Akçaabat köftesi ve mıhlamadır.

Bizim gittiğimiz gezide Rize'den önceki durağımız Trabzon oldu. Biz köfteyi Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan boyu 190 metre uzunluğundaki "Nihat Usta" isimli restoranda yedik. Yanında piyazı ve içeceğiyle beraber çokta güzel oldu. Köftenin sonunda şehrin meşhur tatlısı olan laz böreğini de tatma imkanı elde ettim. Ayrıca Hamsiköy'ün meşhur fırın sütlacını tattım.

Rize yöresel lezzetler olarak bambaşka bir şehirdi. Size mıhlama ile ilgili çok kısa bir şey anlatayım. Bilindiği üzere Trabzonlular ve Rizeliler arasında yıllardır devam eden mıhlama ve kuymak kavgası var. Trabzonlular kuymak diyor Rizeliler ise mıhlama. Bu bahsetmiş olduğum mesele işin haber tarafı. Lahana çorbası, turşu kavurma, mısır ekmeği ve meşhur Rize çayı kentin diğer lezzetleri arasında. Rize'de yemiş olduğum mıhlama bambaşka bir lezzetti. O kadar lezzetliydi ki sanki insanın bir tabak daha yiyesi geliyordu.

Karadeniz gezisinin son durağı olan Sinop'ta ise mantı yedim. Bu mantı meşhur Kayseri mantısından biraz daha farklı bir mantı türü. Tek avantajı üzerine ceviz serpilerek yeniliyor. Buna cevizli mantı ya da Cevizli Sinop Mantısı deniyor. Ceviz sevmeyenler için sade mantı diğer bir alternatif olabilir.

Bir diğer bahsedeceğim mutfak ise Hatay Mutfağı. Bunu ise Florya'da gittiğim "Hak Evrensel Hatay Sofrası" isimli restoranda tatma imkânı buldum. Önden içtğim çorbadan sonra meşhur tepsi kebabını yedim. Çok güzel bir tecrübe oldu benim açımdan. Hatay mutfağının tek dezavantajı ise yemeklerinin çok tuzlu olması. Ama yine de tatmaya değer.

Çok iştah açıcı bir yazı olmuştur umarım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beykoz'dan Bir Tarihi Eser: Hidiv Kasrı

  Size İstanbul'un belki de gezilecek en önemli gezi noktaları arasında gösterilen bir yapıdan bahsetmek istiyorum. Beykoz ilçesine bağl...